Guiden

Fjern AdChoices: fjerning for Chrome, Firefox og Explorer

Lær hvordan du enkelt og effektivt kan bli bli kvitt AdChoices bannere og sprett-opp vinduer som plutselig vises under nettsurfing.

I dagens noe uklare nettbaserte markedsføringmiljø kan det være vanskelig å skille mellom fullstendig legitime markedsføringsaktiviteter og ikke fullt så etiske prosjekter. AdChoices, emnet for denne veiledningen, er en nettleserutvidelse som benytter seg av en særdeles påtrengende taktikk for å nå sine mål.

Ved første øyekast ser AdChoices ut som et vanlig annonseleveringssystem, men app’en har noen funksjoner som gjør den til en såkalt adware. For det første omgår den godkjenning fra brukerens side når den installeres på en datamaskin, og legger til det respektive nettleserhjelperobjektet som en verktøylinje, et tillegg eller en programutvidelse. Installeringsprosedyren er alltid forbundet med et tredjepartsprogram som inneholder en skjult eller ikke oppgitt programpakke – selv om brukerne i enkelte tilfeller kan velge bort disse tilleggsprogrammene hvis tjenestevilkårene for de tilknyttede programmene leses nøye. Dette blir stort sett ikke gjort og den uønskede programvarekoden blir installert uten at brukeren er klar over det.

AdChoices
AdChoices

La oss anta at denne adware’n har lyktes i å infiltrere en PC. Hva skjer så? Den begynner å vise sponset kommersiell informasjon i bokser med teksten «Brought to you by AdChoices» på nettsider du besøker. En annen mulig følge av denne aktiviteten er gjentatte pop-under vinduer som startes i bakgrunnen. Mens de dataene som vises i disse sprett-opp vinduene og bannere kan være relatert til brukerens nettinteresser, forverrer disse objektene surfingen fordi de dukker opp på steder som ellers skulle ha reflektert innholdet på nettstedet. Denne infeksjonen er dessuten uten tvil en personvernrisiko ettersom den sporer internetthistorikken inkludert offerets søkepreferanser på den aktuelle maskinen.

For å hindre AdChoices i å oversvømme faner og vinduer i IE, Chrome og Firefox med unødvendig og uautorisert innhold, bør det treffes tiltak for fullstendig rensing av den kompromitterte PCen. Det er viktig å merke seg at det kan være vanskelig å finne nettleserutvidelsen AdChoices fordi betegnelsen kan variere, men løsningen skissert nedenfor vil hjelpe til med å nøyaktig finne potensielt uønskede elementer og eliminere dem.

Fjerning av AdChoices med automatisk renseverktøy

Den beste måten å eliminere AdChoices-viruset på, er å utnytte et sikkerhetsprogram som identifiserer all potensielt skadelige programvare i datamaskinen, og som håndterer dem på riktig måte. Denne tilnærmingen sikrer grundig fjerning og systemgjenoppretting, og gjør at man unngår utilsiktede skader som kan følge av manuell sletting av skadelig programvare.

 1. Last ned og installer programvaren for fjerning av AdChoices. Start programmet og klikk Start New Scan knappen. Vent til programmet er ferdig med å leter etter mulige trusler i datamaskinen din
 2. Når programmet er ferdig med å skanne systemet får du en omfattende liste over oppdagede objekter. Klikk på alternativet Fix Threats og la programmet fjerne adwaren og mulige tilknyttede infeksjoner i PCen din.

Avinstallere uønsket programvare via Kontrollpanel

 • Åpne Kontrollpanelet. På Windows XP / Windows 7, gå til Legg til eller Fjern Programmer. Hvis ditt OS er Windows Vista / Windows 7, velg Avinstaller et program.
 • Se nøye på listen over viste programmer. Se etter AdChoices og hvis du ikke finner det der, let etter andre mistenkelige programmer i listen, særlig programmer som er installert like før kapringsproblemene oppsto. Disse er vanligvis gratis leserhjelperobjekter, Flash-relatert programvare, filformatomformere, medieapp’er, tvilsomme drivere og lignende. Hvis du finner slike bør de avinstalleres.
 • Som nevnt tidligere er det ikke sikkert at AdChoices er oppført noe sted i Kontrollpanel. Det kan derfor være problematisk å finne ut hvilket program som er assosiert med viruset i ditt tilfelle. Hvis du er usikker bør du følge rådet om automatiske rensing, eller prøve alternativet om å tilbakestille nettleseren som beskrevet nedenfor.

Fjern AdChoices adwaren ved å tilbakestille den berørte nettleseren

Til informasjon: Denne prosedyren vil føre til tap av nettleserens innstillinger, inkludert bokmerker, cookies, lagrede passord og hele nettleserloggen. Dessuten kan noen komponenter av viruset befinne seg andre steder enn i nettleseren. Ha dette i bakhodet når du vurderer om du skal fortsette.

Tilbakestill Mozilla Firefox

 • Gå til HjelpFeilsøking, eller skriv about:support i URL feltet
 • Firefox vil åpne skjermbildet Feilsøking. Klikk på knappen Tilbakestill Firefox… for å fullføre prosessen

Tilbakestill Internet Explorer

 • Gå til Verktøy og velg Alternativer for Internett fra listen
 • Velg knappen Avansert som vist nedenfor og klikk knappen Tilbakestill…
 • IE vil nå vise Tilbakestill Internet Explorer-innstillinger boksen hvor du burde sjekke av ved siden av Slett personlige innstillinger og klikk Tilbakestill på bunnen

Tilbakestill Google Chrome

 • Gå til ionet for Chrome menyen og velg Innstillinger fra listen
 • Finn Vis avanserte Instillinger og klikk på det
 • Nå må du trykke på knappen for Tilbakestill nettleserinnstillingene på bunnen
 • Chrome vil vise en bekreftelsesdialog boks som viser typene data som vil mistes om du fortsetter. Les meldingen nøye og, om du er sikker, klikk Tilbakestill

Det skader aldri å dobbeltsjekke

For å være sikker på at AdChoices malware er fjernet, bør du vurdere å kjøre en ekstra sikkerhetsskanning som fullføring av oppryddingsprosedyren.

Comment here